Profesjonell forestillingsdans

Profesjonell dans ble først introdusert i de første årene av italiensk renessanse da musikk, dans, kunst og poesi begynte å øke i popularitet etter årtusenene av middelalderens stagnasjon. Forfinet av innsatsen fra Frankrike og Russland, ble ballett den fremste tekniske konsertdansen. Hyllet som en av tidenes mest ærverdige og mest kompliserte dans, fortsatte balletten sin økning til verdensomspennende dominans. I moderne tid kom mange andre profesjonelle danser til, som Contemporary dance, Modern Dance, Concert dance, men ingen av dem klarte å overgå kompleksiteten, den fysiske belastningen og arven til ballett.

Ballett

Ballett er uten tvil en av de mest tekniske og berømte av alle forestillingsdanser. Den ble opprinnelig opprettet i renessanse-Italia på 1400-tallet, men den fikk popularisering i land som Frankrike og Russland. Det er utrolig populært og innflytelse har hatt en dyp innvirkning på teknikker som finnes i mange andre danser, og har til og med forvandlet kulturhistoriene i mange land rundt om i verden.

Samtidsdans – Samtidsdans er en svært komplisert type moderne forestillingsdans som oppsto på midten av 1900-tallet som et alternativ til klassiske dansestiler (som ballett), moderne stiler (gratis dans) og jazzdans. Fokuset på fri bevegelse i beina, sterkt stress på torso, uordnet koreografi, uforutsigbarhet, flere og samtidige handlinger, improvisasjon og ikke-standardiserte kostymer, sett og belysning har presset denne dansen i forkant av moderne kunstdansscene.

Konsertdans – Konsertdans (også kjent som scenedans) er en hvilken som helst koreografert dans som utføres for et publikum, vanligvis på teatret eller i en organisert sammenstillingsinnstilling med tilstedeværelse av scenemusikk. Det er et polært motsatt av sosiale eller deltagelsesdanser, hvor deltakerne fritt kan danse hvordan og når de ønsker det. De mest populære konsertdansene er ballett, akrobatisk dans, tapdans, moderne dans, klassisk indisk eller persisk dans og andre.
Modern Dance – Modern dance er en innflytelsesrik forestillingsdans som oppsto som en reaksjon mot den klassiske balletten og dens bevegelsesstil. Formet av mange faktorer på slutten av 1800-tallet og tidlig til midten av 1900-tallet, utviklet moderne dans seg til en populær gratis dansestil som inkluderer elementer av performance, utgivelsesteknikk, improvisasjon og kontaktimprovisasjon.

Tap Dance – Blant mange typer populære danser rundt om i verden, kan tap dance være en av de mest uvanlige dansene. I stedet for å fokusere på kroppsbevegelser og danse med en partner, er tapdans preget av opprettelsen av perkusjonslignende musikalfokusert rytmeytelse ved bruk av tappesko som slår på gulvet i samsvar med dansemusikken.

Moderne danser

Fremskritt innen musikkteknologi førte til mange nye typer dans. Innføring av elektronisk musikk og rockemusikk førte til tiden med House, Punk, Rave og Disco dance. Det fjerne India-landet brydde seg ikke så mye om disse stilene, og i samsvar med den dypt seedede religiøse troen innlemmet de dans av sine guder i hverdagen og var og lønnsom Bollywood-filmscene.

House dance – Etter årene med populariteten til Disco, ble sjangeren House music og house dance født i klubber i New York og Chicago. Bygget på toppen av subtilere rytmer, riff av musikken og påvirkninger fra jazz, latin, soul, funk, R&B og mange andre musikkstiler, fant denne sosiale dansen seg raskt inn i hjem og klubber over hele verden.
Punk dance – Punkrock ble født som en forlengelse av 1960 -tallets garasjerock, og klarte å tiltrekke seg fans som ikke likte tradisjonelle sosiale danser fra før, men mer energisk og noen ganger voldelig dansestil med moshing (noen ganger kalt slamdans) og headbanging. Denne dansestilen var preget av den sterke og fulle kroppskontakten til livebandpublikum, med hyppig støt og stussing både alene og i grupper.