Skal vi danse?

Folk har sikkert danset i uminnelige tider både med og uten koreografi. Det inntrykket man har er i alle fall at dans i primitive tider mest forekom som mer eller mindre religiøse ritualer som det ganske sikkert var en ganske streng regi på. For det er ikke mye som tyder på at man så langt tilbake i tiden drev med dans som noen organisert form for adspredelse slik man har gjort de siste hundre årene her i vesten. At folk også den gangen kunne danse av glede er det imidlertid ingen grunn til å tvile på, men da mer i form av spontane bevegelser helt uten regi eller struktur.

Det kan både sies og skrives mye om dans og dansens historie, men det er faktisk ikke ambisjonen med denne bloggen. Her skal det dreie seg om det populære TV-programmet som på norsk har fått tittelen «Skal vi danse», men som i Storbritannia og i mange andre land som har adoptert konseptet går under navnet «Let’s dance».

Konseptet har fått et fenomenalt gjennomslag og den som har skapt det har helt sikkert kunne innkassere en aldri så liten formue. Omtrent som å vinne Jackpot, antakelig. Et lykketreff som det ikke er mange forunt, men som likevel skjer en gang i blant for de som er villig til å ta sjanser.

Her i Norge har programmet nå gått i hele 12 sesonger. Første gangen det ble sendt var i 2006. Det året ble det forresten kjørt to sesonger, både vår og høst. At det ble kjørt to ganger samme år var sikkert med på å «sette» programmet, men de følgende årene ble det bare kjørt en gang pr år og det var på høsten. I 2008 ble det forresten kjørt noe de kalte en superfinale. Der deltok vinnere fra tidligere sesonger til ny dyst.